#75 Jakiś gen pasterski na pewno mam!

Nowy Rok (symbolicznie) otwieram rozmową na temat, który w minionych dwunastu miesiącach wybrzmiewał w podcaście najczęściej. Jest nim rolnictwo i produkcja żywności. To rozmowa „chodzona”, nagrana ostatniej jesieni w Grzybowie, w woj. mazowieckim, na łące otoczonej z jednej strony pastwiskiem dla kóz, z drugiej zadrzewieniami śródpolnymi.

Rozmawiam z moją serdeczną koleżanką i współuczestniczką Polskiej Szkoły Agroekologii, Joanną Maślukiewicz. Ostrzegam – jej opowieść o pieczeniu chleba, hodowli kóz i karmieniu ludzi może wzbudzić w Was chęć rzucenia wszystkiego i wyprowadzki na wieś… ale nie jest to opowieść „romantyczna”, raczej pełna szacunku i pokory wobec natury oraz praktyczna. Joanna stąpa twardo po ziemi i swoją ziemię kocha.

Słuchajcie i – jeśli będzie Wam po drodze – zajrzyjcie do jej gospodarstwa w woj. dolnośląskim. Koniecznie!

Więcej na poruszane tematy i namiary na Joannę:

POSŁUCHAJ POWIĄZANYCH ODCINKÓW PODCASTU:

Słowa kluczowe:

rolnictwo ekologiczne, ekologia, żywność ekologiczna, rolnictwo, żywność, bezpieczeństwo żywnościowe

pocotoeko.pl