Dlaczego jedzenie mięsa jest najmniej efektywnym sposobem żywienia ludzkości?

Jedzenie mięsa jest najmniej efektywnym sposobem żywienia ludzkości. Ciągle jem je w niewielkiej ilości, nabiał także, ale byłam ciekawa danych na ten temat. Zobaczcie.

💡29% Ziemi pokrywają lądy (reszta to oceany)

💡71% z tego nadaje się do zamieszkania (reszta to lodowce i ziemie jałowe)

💡50% z ziem nadających się do zamieszkania wykorzystywane jest na rolnictwo (reszta to lasy, krzewy, tylko 1% to miasta oraz tereny zurbanizowane, także 1 -% to obszary z wodą pitną)

💡77% obszaru rolniczego zajmuje przemysł zwierzęcy (na mięso i produkty mleczne, w tym także obszar produkcji roślin na paszę) – pozostałe 23% to uprawy

💡Przemysł mięsny i mleczarski dodatkowo zużywa 27% zasobów pitnej wody – do nawożenia roślin na paszę, pojenia zwierząt, ogólnie produkcji na każdym etapie.

💡 Przemysł mięsny odpowiada za 15% emisji gazów cieplarnianych. To więcej niż cały transport (auta, samoloty, statki!)

💡 Ponieważ zwierzęta żywią się głównie po to żeby żyć, a nie być jedzonym, cały system jest bardzo mało efektywnym sposobem żywienia. Tylko 4% białka i 3% kalorii zjedzonych przez krowę zostanie w wołowinie.

💡Globalnie przemysł mięsny i mleczarski dostarcza ludności tylko 18% kalorii i 37% białek.

Co można z tym zrobić?

🌱 Zamówić sobie wegański obiad albo spróbować ugotować coś samemu i zweryfikować myślenie „nie najem się” 🙃

👉 Polecam wpis na blogu Jadlonomia „Jak jeść na kwarantannie”- to jest samo dobro – a wystarczą przyprawy i puszki strączków🙌

🌱Poeksperymentować z roślinnym mlekiem, jogurtami (niestety straszy wysoka cena, ale przemysł ten rośnie więc z czasem będzie pewnie lepiej)

🌱Ograniczyć (małymi krokami lub do zera💪) produkty mięsne i / lub mleczne

🌱Szukać mięsa i produktów mlecznych od lokalnych producentów

🌱 Jeśli kupujemy mięso i nabiał – kupować tyle, ile potrzeba i nie marnować


5 korzyści:

❤️Eko- oszczędzamy zasoby

❤️Eko- dokładamy się do redukcji gazów cieplarnianych

💔 Etyka

❤️ Zdrowie (hodowla przemysłowa ma swoje za uszami)

❤️ Nowe smaki 

Po co to eko?